Zi de BINE: “Zâna Merciluţă”, proiectul unor medici stomatologi voluntari care repară dinții copiilor din sate izolate

Și gura până la urechi cine mai are dinții pe poziție! Din ce am văzut recent într-un material Recorder, 90% din români au probleme de sănătate dentară, iar în mediul rural, unde există un singur medic stomatolog la 4.600 de locuitori, situația e catastrofală. Copii fără o minimă educație în ce privește sănătatea dentară cresc din primii ani cu dinți cariați, precursori ai unor probleme grave. Cine și-a făcut vreodată un implant știe prea bine despre ce vorbesc!

Zâna Merciluţă“ este unul din proiectele care încearcă să prevină asta. O echipă de medici stomatologi voluntari se urcă într-o dubă echipată cu toate frezele și dispozitivele unui cabinet stomatologic și pleacă prin satele României pentru a repara dinții copiilor care trăiesc în locuri izolate și oricum nu și-ar permite să meargă la dentist la oraș.

Operațiunea e așa rodnică încât Zâna Merciluță a reușit să își extindă operațiunile la două dube și la un sediu permanent la Iași, care să deservească comunitățile din zonă. PONT: chiar zilele astea caută oameni care să se alăture echipei. În plus, cele 2 cabinete stomatologice pe 4 roți au primit upgrade-uri care au permis extinderea serviciilor de medicină preventive oferite la screening oftalmologic, diabet și boli de nutriție pentru copii, părinți și bunici.

Articol publicat pe https://www.europafm.ro/zi-de-bine-zana-merciluta-proiectul-unor-medici-stomatologi-voluntari-care-repara-dintii-copiilor-din-sate-izolate-video/

Leave a Comment

Your email address will not be published.