Zâna Merciluță, primul cabinet stomatologic mobil care oferă servicii gratuite pentru copiii cu afecțiuni oncologice și cei din zonele rurale
În 2013, Asociația Merci Charity Boutique a dezvoltat programul de sănătate pentru copii cu afecţiuni oncologice “Zâna Merciluță”, prin care copiii internaţi la Institutul Oncologic din Bucureşti au primit tratament stomatologic gratuit la cabinetul stomatologic partener, Splendente; din 2013 și până în prezent, peste 250 de copii beneficiind de tratament stomatologic. Apoi, în noiembrie 2016, Fundaţia Vodafone România a investit pentru a doua oară în acest proiect, acordând o finanțare în valoare de 170.000 lei prin “Fondul pentru Fapte Bune”. Prima contribuţie a Fundaţiei a fost în 2014, când a sprijinit proiectul prin programul “Voluntar de profesie”, susținând astfel mărirea echipei asociaţiei. ”Proiectul “Zâna Merciluţă” a început în anul 2013 din dorința de a satisfice nevoia vitală de tratament stomatologic pentru copii care suferă de diverse afecțiuni oncologice, copii care provin din familii sărace. În cazul acestor copii, în funcție de diagnostic și de stadiul afecțiunii, ei urmează protocoale de tratament mai agresive sau mai blânde. Este nevoie atât de prevenție cât și de tratament stomatologic corespunzător astfel încât să nu apară complicații la diagnosticul existent. Prin proiect, periodic, copiii pacienţi ai Institutului Oncologic Bucureşti, cu diverse afecțiuni stomatologice, la recomandarea medicului de specialitate, beneficiază de tratament stomatologic gratuit la Splendente, un cabinet stomatologic din București unde medicul dentist își pune la dispoziție timpul pro-bono, iar asociația consumabilele stomatologice. Pe lângă acești copii, există o altă categorie puternic afectată de afecțiunile stomatologice: copiii cazuri sociale, din comunități rurale sărace, dar și din mediul urban.”, spune Daniela Staicu, Om Bun Responsabil Comunicare, Asociația Merci Charity Boutique.
România, pe ultimul loc în Europa la capitolul sănătate orală
Datele ultimului Eurobarometru cu privire la sănătatea orală arată că 66% nu merg la dentist nici măcar o dată pe an, prețul prea mare al controalelor și al tratamentelor dentare fiind principalul motiv. Conform studiului, România este pe ultimul loc în Europa la capitolul sănătate orală. 80% din populatie are probleme dentare, dar și consumul de pastă de dinți este de 3 ori sub media europeană. Pe de altă parte, 90% dintre satele din România nu au stomatologi. ”Statisticile referitoare la igiena orală a copiilor nu sunt deloc încurajatoare. Potrivit Raportului Organizației Mondiale a Sănătății, caria dentară rămâne în continuare o problemă importantă de sănătate publică în țările din Europa de Est, afectând 60-90% dintre copiii școlari și majoritatea adulților. În România, în 2013, peste 75% dintre copiii cu vârste între 6 și 11 ani, prezentau carii dentare pe dinții temporari și peste 39% pe dinții permanenți. La vârsta de 12 ani, când copilul trebuie să-și fi însușit metodele de igienă orală, studiul național realizat in 2013 arată că 92% dintre elevi prezintă depozite de placă microbiană dentară, care pot duce în timp, în lipsa unui tratament adecvat la pierderea dintelui.”, adaugă Daniela Staicu.
Continuare AICI