Tratament stomatologic pentru copii prahoveni și constănțeni

09 decembrie 2024 – În luna octombrie, 89 de copii din județul Prahova și județul Constanța au beneficiat de prevenție și tratament stomatologic în cabinetul stomatologic mobil Zâna Merciluță cu sprijinul financiar al companiei ING Bank.

Problemele de sănătate ale cavității orale pot afecta întreg organismul, influențând digestia, funcționarea inimii, și pot fi, de asemenea, factori de risc pentru anumite tipuri de cancer. Asigurarea prevenirii acestora este crucială pentru o dezvoltare sănătoasă a copiilor. Mulți dintre copiii din mediul rural nu pot beneficia de consultații stomatologice și tratament din cauza lipsei resurselor financiare, a absenței unui cabinet stomatologic în apropierea localității lor, a insuficienței educației privind sănătatea orală în familie sau a lipsei accesului la informații despre drepturile copiilor din România la asistență stomatologică gratuită în cabinete care colaborează cu casa de asigurări.

Cabinetul stomatologic mobil reprezintă o soluție eficientă pentru copiii din mediul rural, oferind mai multe avantaje: accesibilitate – deoarece multe comunități rurale nu au cabinete stomatologice în apropiere, iar un cabinet mobil poate ajunge direct în sate, facilitând accesul la servicii stomatologice; prevenție – campaniile de educație pentru sănătatea orală pot fi integrate în vizitele cabinetului mobil, ajutând la prevenirea problemelor dentare prin examinări regulate și informații utile; reducerea costurilor – cabinetul stomatologic mobil poate reduce costurile de transport și tratament pentru familiile care altfel ar fi nevoite să parcurgă distanțe mari pentru a ajunge la un dentist; promovarea sănătății publice – prin aducerea serviciilor stomatologice mai aproape de comunități, cabinetele mobile contribuie la îmbunătățirea sănătății generale și la scăderea incidenței problemelor dentare în rândul copiilor.

Timp de 2 zile, în cele două cabinete stomatologice mobile au fost consultați și tratați 89 de copii cu vârste între 3 și 13 ani din localitățile Podenii Noi, județul Prahova și Dobromir, județul Constanța și în medie, în cele două cabinete mobile au fost oferite 6 intervenții stomatologice/copil. Echipa de voluntari a fost formată din 9 medici dentiști și 7 studenți la facultatea de stomatologie din București și Constanța și au efectuat 222 ore de voluntariat în cele două cabinete mobile. Valoarea intervențiilor oferite în cabinetele mobile: 152.534 lei (1714 lei/copil reprezintă costul familiei copilului dacă ar fi primit aceste intervenții stomatologice într-un cabinet privat). Trei din patru copii din aceste acțiuni nu mai fuseseră niciodată la dentist. Pentru ei, vizita în cabinetul mobil a reprezentat prima întâlnire cu un medic dentist.

“Cabinetele stomatologice mobile reprezintă o soluție inovatoare pentru a asigura accesul la servicii de îngrijire dentară în zonele rurale și izolate, unde clinicile fixe sunt rare sau inexistente. Deplasarea la un oraș apropiat pentru tratament necesită timp și bani, pe care mulți locuitori din sate nu îi pot aloca. Cabinetele mobile elimină acest obstacol, ajutând pacienții să economisească resurse. De asemenea, în cele două acțiuni derulate în județele Prahova și Constanța am oferit, prin cele două cabinete mobile, servicii preventive și educație pentru sănătate orală. Astfel, din nou, cabinetele stomatologice mobile au demonstrat că pot contribui semnificativ la reducerea inegalităților în sănătate dintre mediul urban și rural, facilitând accesul la tratament și prevenție dentară chiar și în cele mai îndepărtate zone.”, Daniela Staicu – VicePreședinte al asociației Merci Charity.

Asociația Merci Charity 

În căutarea celei mai bune soluții pentru acces la tratament stomatologic, am înființat primele cabinete medicale mobile din România și legislația pentru autorizarea și funcționarea cabinetelor medicale mobile. Asociația deține două cabinete stomatologice mobile autorizate, cu care poate ajunge rapid în orice comunitate rurală, indiferent de distanță sau de accesibilitate. Proiectul a strâns în jurul lui o comunitate de medici și studenți la stomatologie, din toată țara, care lucrează pro-bono în cele două cabinete stomatologice mobile. Scopul proiectului este conectarea zonei rurale, unde locuiește aproape jumătate din populația țării (47% din populația României locuiește la sat), la servicii de sănătate orală.  Printre intervențiile realizate până acum în cabinetele stomatologice mobile, enumerăm: consultație, periaj dentar profesional, detartraj, sigilări dentare, tratamente carie, fluorizări și reconstrucție dentară.

www.zanamerciluta.ro

Contact: Daniela Staicu | VicePreședinte | daniela@mercicharity.ro

ING Bank România

ING Bank România este parte a ING Group, instituție financiară internațională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38 de milioane de clienți individuali, companii sau instituții din peste 40 de țări. Înființată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse și servicii tuturor categoriilor de clienți – companii mari și mici, instituții financiare, mici antreprenori și persoane fizice. ING Bank România este singura bancă cu o creștere organică din top 10 bănci locale după active, fără achiziții de portofolii de clienți sau alte bănci. ING Bank România este o bancă universală cu peste 1,7 milioane de clienți din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri & Mid-Corporate și Wholesale Banking. Misiunea ING este aceea de a-i susține pe oameni să fie cu un pas înainte, în viață și în afaceri.

Leave a Comment

Your email address will not be published.