Singurul cabinet stomatologic școlar pentru mediul rural funcționează în Moldova, cu sprijinul Kaufland

În satele ieșene și la Huși, Bârlad, Pașcani și Târgu Neamț, 48 de școli din mediul rural au beneficiat de tratament stomatologic mobil.

Pe durata anilor școlari 2021-2022 și 2022-2023, 1312 de elevi de la 48 de școli ieșene din mediul rural și din Huși, Bârlad, Pașcani și Târgu Neamț au beneficiat de tratament în cabinetul stomatologic școlar mobil al asociației Merci Charity, cu sprijinul Kaufland România.

Afecțiunile cavității orale au consecințe asupra întregului organism: digestie, funcționarea inimii, sarcină și alăptare și reprezintă potențiali factori declanșatori ai unor forme de cancer. Prevenirea acestora este esențială pentru o dezvoltare normală a unui copil.

Pentru 1 din 2 copii din ciclul primar, prima vizită la dentist a avut loc în cabinetul stomatologic mobil, abia la 8, 9 sau 10 ani. Alți copii nu pot ajunge la medicul stomatolog pentru că familia nu are bani, nu există un cabinet stomatologic în apropierea satului unde locuiesc, din lipsa educației pentru sănătate orală a familiei sau din lipsa accesului la informații care țin de drepturile copiilor din România la asistență stomatologică gratuită într-un cabinet în contract cu casa de asigurări.

Simona Moaca, învățătoare de la Școala Gimnazială „Principesa Elena Bibescu” din Bârlad a declarat: „Eu cred că oricât de mult ne dorim să existe un cabinet școlar în fiecare școală, nu cred că este și realizabil. Această caravană vine în ajutorul acelor copii unde           într-adevăr nu se poate ajunge altfel și care chiar au nevoie. Sunt convinsă că în mediul rural sunt copii care vor vedea un cabinet stomatologic doar prin această caravană.”

În plus, cabinetul stomatologic mobil a fost și un laborator de practică pentru studenții la stomatologie ieșeni. Pe durata celor doi ani de proiect, 66 de medici și studenți la stomatologie ieșeni au făcut 2.780 de ore de voluntariat.

„Mă bucur că există proiectul Zâna Merciluță și că reușește să ofere ajutor persoanelor care au atât de mare nevoie de el. Simt că m-am schimbat mult participând la acțiunile de voluntariat și că m-am dezvoltat atât ca viitor medic stomatolog, cât și în plan personal”, a declarat Ramona Elena Constantin, studentă la medicină dentară, voluntar din județul Iași.

Proiectul susținut de Kaufland România a venit în sprijinul a 1312 de copii din mediul rural cu vârsta între 6 și 14 ani, scopul fiind asigurarea accesului la tratament stomatologic pentru toți copiii din comunele marginalizate din județul Iași și localitățile Huși, Bârlad, Pașcani și Târgu Neamț prin infrastructura medicală mobilă.

În 2022, cu sprijinul Kaufland, am pilotat mecanismul de asistență stomatologică preventivă prin cabinet stomatologic școlar mobil care deservește concomitent mai multe școli și rezultatele au fost cele așteptate. În anul 2023 am continuat să oferim asistență stomatologică în comunele marginalizate din judetul Iași și am extins accesul la servicii medicale în sistem mobil și în localitățile Huși, Bârlad, Pașcani și Târgu Neamț.

„Noi, la Kaufland România, credem că implicarea face diferența și suntem alături pentru a asigura copiilor din mediul rural dreptul la sănătate și o viață mai bună”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România. 

Este nevoie să continuăm extinderea serviciului către toate comunele marginalizate din judetul Iași și împrejurimi pentru a rezolva o problemă publică importantă și pentru a crește calitatea vieții rezidenților.

Articol integral aici: Singurul cabinet stomatologic școlar pentru mediul rural funcționează în Moldova, cu sprijinul Kaufland

Un rezumat al acțiunilor de asistență stomatologică susținute în anul 2023 poate fi vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=O6vXPdw-F-M&t=4s

***

Asociația este singura membră europeană a Mobile Healthcare Association USA și anual participă în calitate de speaker la cea mai mare conferință dedicată medicinei mobile.

Materiale video despre acțiunile noastre:
Documentar cabinetele stomatologice mobile Zâna Merciluță (2023) : https://www.youtube.com/watch?v=37JGfkd62-A&t=2s
Primul cabinet stomatologic școlar mobil din regiunea Moldovei (2023):
https://www.youtube.com/watch?v=O6vXPdw-F-M&t=4s
Toate materialele video: https://www.youtube.com/@ZanaMerciluta

Raportul din 2023 al asociației este disponibil aici: http://zanamerciluta.ro/am-publicat-raportul-rezultatelor-noastre-din-acest-an/

Leave a Comment

Your email address will not be published.