Medicina Mobilă: Prevenție și tratament pentru copiii cu dizabilități
Copiii cu dizabilități au nevoie de prevenție și tratament stomatologic deoarece, din cauza limitărilor fizice, cognitive (autism, sindrom down, tulburări de dezvoltare intelectuala) sau
comportamentale (ADHD), nu reușesc întotdeauna să-și mențină o igienă orală corespunzătoare.
Totodată, unele afecțiuni precum epilepsia afectează nu doar buna funcționare fizică și cognitivă, dar au și un impact semnificativ asupra cavității orale prin dificultatea efectuării periajului dentar și prin medicația administrată care poate determina apariția infecțiilor la nivelul cavității bucale.
Acești copii pot întâmpina dificultăți în efectuarea periajului dentar ceea ce duce la un risc crescut de carii dentare care pot determina apariția afecțiunilor pulpare. Afecțiunile pulpare netratate pot determina apariția infecțiilor dentare, afectând întregul organismul uman și calitatea vieții pacientului.
Copiii cu dizabilități se confruntă adesea cu provocări în ceea ce privește accesul la tratamente stomatologice adecvate, din cauza unor factori precum dificultățile de comunicare, anxietatea crescută sau mobilitatea redusă.
În plus, medicii stomatologi nu au întotdeauna experiența necesară pentru a lucra cu astfel de copii, ceea ce poate face ca vizita la dentist să fie o experiență ineficientă, stresantă pentru pacient și consumatoare de timp și resurse financiare pentru părinți (ex. prețul unui obturații a unei carii dentare poate ajunge și la 1.400 lei deoarece acest tip de copil are nevoie de vizite multiple pentru acomodarea cu mediul, instrumentele, medicul cabinetului).
Raportul poate fi parcurs aici.