Elevii din comuna Necșești din Teleorman beneficiază pentru prima dată de acces la tratament într-un cabinet stomatologic școlar

București, 6 septembrie: În luna septembrie, cabinetul stomatologic școlar mobil al asociației Merci Charity, organizație care a sprijinit crearea legislației pentru autorizarea și funcționarea cabinetelor medicale mobile în România, ajunge, cu sprijinul companiei CEZ România, în comuna Necșești din județul Teleorman.

În mediul rural din România nu există niciun cabinet stomatologic școlar, situație diferită de mediul urban unde încă funcționează peste 100 de cabinete stomatologice școlare. Fără acces la serviciile unui cabinet stomatologic școlar sunt și elevii din comuna Necșești, comună formată din satele Belciug, Gârdești și Necșești. În 2013, Ministerul Dezvoltării a desemnat Necșești drept cea mai săracă comună a României. Comuna cu 1306 locuitori dintre care 8% sunt copii sub 15 ani, nu dispune de un cabinet stomatologic, iar cel mai apropiat se află la 20 km. Medicul de familie vine în comună trei zile pe săptămână, iar accesul la medicamente este limitat deoarece în comună nu există farmacie.

Este mai ușor să previi decât să tratezi. Cabinetele stomatologice din școli au devenit istorie, distanța mare față de oraș face ca părinții să amâne vizitele la medicul stomatolog pentru copil.”, a declarat doamna Gheorghe Mădălina, director al școlii din satul Gârdești, comuna Necșești. 

Conform calendarului activităților, echipa va realiza pe 20 septembrie o acțiune de evaluare a copiilor din comună, urmând ca pe 27, 28 și 29 septembrie echipa și cabinetul mobil să se deplaseze la școala din satul Gârdești, unde în cabinetul stomatologic mobil vor fi derulate intervențiile stomatologice. Echipa de specialiști voluntari este formată din 8 medici și studenți la stomatologie care vor realiza intervenții stomatologice în funcție de nevoile fiecărui pacient: consultație, periaj dentar profesional, detartraj, obturații, fluorizare și sigilări dentare.

Acțiunea este sprijinită de CEZ România prin proiectul intern, „Generatorii de Bine”, care încurajează angajații să propună și să se implice în inițiative de responsabilitate socială, în beneficiul comunităților locale din aria sa de activitate.

Anul trecut, în această perioadă, ajungeam prima oară în comunitatea din Necșești, cu haine și rechizite noi pentru preșcolarii din medii vulnerabile. Parteneriatul cu Asociația Merci Charity a fost un prilej de a reveni acolo unde este nevoie de noi, de data aceasta pentru a le oferi elevilor din Necșești acces la servicii esențiale de îngrijire stomatologică. Continuăm să investim într-o generație de tineri cât mai sănătoși și pregătiți pentru viitor.” – Ondrej Safar, CEO CEZ România.

Acțiunea din comuna Necșești face parte dintr-un proiect pilot prin care asociația dorește să demonstreze că, pentru școlile din mediul rural, cabinetul stomatologic mobil este o soluție viabilă și eficientă pentru oferirea de acces la asistență stomatologică.

Asociația Merci Charity este o organizație nonprofit înființată în 2012, al cărei scop este acordarea de sprijin copiilor, prin proiecte de sănătate mobilă, având în prim plan copiii cu probleme medicale și sociale. Asociația deține două cabinete stomatologice mobile și pe termen lung are ca obiectiv crearea unei rețele de cabinete stomatologice mobile la nivel național și promovarea soluțiilor de medicină mobilă.

Articolul integral pe http://www.romaniapozitiva.ro/csr/sanatate-medicina-mobile-elevii-din-comuna-necsesti-din-teleorman-beneficiaza-pentru-prima-data-de-acces-la-tratament-intr-un-cabinet-stomatologic-scolar/

Leave a Comment

Your email address will not be published.