Comunicat de presă: Singurul cabinet stomatologic școlar pentru mediul rural funcționează la Iași pentru 21 de școli din mediul rural

În anul școlar 2021-2022, 624 de elevi de la 21 de școli ieșene din mediul rural au beneficiat de tratament stomatologic în cabinetul stomatologic școlar mobil al asociației Merci Charity, cu sprijinul Kaufland România.
Doar 3 din 10 copii din mediul rural au fost cel puțin o dată într-un cabinet stomatologic.


Ceilalți nu au această șansă din motive financiare, de lipsă a unui cabinet stomatologic în apropierea satului, din lipsa educației pentru sănătate orală a familiei sau poate din lipsa accesului la informații care țin de drepturile copiilor din România la asistență stomatologică gratuită. Afecțiunile cavității orale au consecințe asupra întregului organism: digestie, funcționarea inimii, sarcină și alăptare și reprezintă potențiali factori declanșatori ai unor forme de cancer. Prevenirea acestora este esențială pentru o dezvoltare normală a unui copil.

În plus, cabinetul stomatologic mobil a fost și un laborator de practică pentru studenții la stomatologie ieșeni:

Mă bucur că există proiectul Zâna Merciluță și că reușește să ofere ajutor persoanelor care au atât de mare nevoie de el. Simt că m-am schimbat mult participând la acțiunile de voluntariat și că m-am dezvoltat atât ca viitor medic stomatolog, cât și în plan personal.”, a declarat Ramona Elena Constantin, student voluntar din județul Iași.

26 de medici și studenți la stomatologie ieșeni au făcut 2.100 de ore de voluntariat. Proiectul susținut de Kaufland România a venit în sprijinul a 624 de copii din mediul rural cu vârsta între 6 și 14 ani, scopul fiind pilotarea unei soluții de asistență stomatologică preventivă adaptată mediului rural.

Dorim să mulțumim întregii echipe pentru profesionalism și mai ales pentru caracterul uman de care au dat dovadă. Acest lucru înseamnă enorm pentru copilașii de la noi de la școală deoarece au putut vedea și o altă față a societății care îi poate sprijini, susține, ajuta și educa pentru viitor. Prin acest proiect s-a înlăturat teama celor mici de medici, de halate albe și au putut afla pe pielea lor că medicina și știința nu trebuie să mai doară în acest mileniu. Elevele noastre au fost încântate de prezența doamnelor care au efectuat tratamentele stomatologice și cred că o mare parte dintre acestea au fost inspirate să-și caute o meserie curată și care să le aducă satisfacție.”, a declarat doamna Alexandra-Diana Pîrău, director adjunct la Școala Gimnazială Ciorteşti, județul Iași.

După acest an în care asociația a testat soluția mobilă de tratament stomatologic pentru copii de la școli din mediul rural, asociația este în punctul în care are “rețeta” pentru tratament stomatologic pentru populația din mediul rural, soluție prin care evită acele situații în care se închid școli din lipsa copiilor, lipsesc stomatologi care să profeseze în mediul rural, nu sunt resurse pentru a construi câte un cabinet în fiecare comunitate, mobilitatea resurselor umane și a echipamentelor fiind cheia.

Deși echipa cabinetului stomatologic școlar mobil și-a propus să deservească concomitent 10 școli din mediul rural, a reușit să sprijine 21 de școli*. Județul Iași a fost selectat pentru pilotare pentru că are o rată de marginalizare a comunelor printre cele mai mari din mediul rural (Atlasul zonelor rurale marginalizate, World Bank, 2016).


Urmăriți un video al acțiunilor din 2022 pe: https://youtu.be/abkUAww6qLA

www.zanamerciluta.ro

Instituțiile de învățământ beneficiare de tratament stomatologic prin cabinetul stomatologic școlar mobil Zâna Merciluță


 1. Școala Gimnazială Oțeleni, sat Oțeleni, comuna Oțeleni
 2. Școala Primară Hândrești, sat Hândresti, comuna Oțeleni
 3. Liceul Teoretic Lascar Rosetti, sat Răducăneni, comuna Răducăneni
 4. Școala Primară Trestiana, sat Trestiana, comuna Răducăneni
 5. Școala Gimnazială Roșu, sat Roșu, comuna Răducăneni
 6. Școala Primară Bâzga, sat Bâzga, comuna Răducăneni
 7. Școala Gimnazială Ciortești, sat Ciortești, comuna Ciortești
 8. Școala Primară Șerbești, sat Șerbești, comuna Ciortești
 9. .Școala Gimnazială Rotaria, sat Rotaria, comuna Ciortești
 10. Școala Gimnazială Coropceni, sat Coropceni, comuna Ciortești
 11. Școala Gimnazială Costuleni, sat Costuleni, comuna Costuleni
 12. Școala Primară Hilița, sat Hilița, comuna Costuleni
 13. Școala Primară Cozia, sat Cozia, comuna Costuleni
 14. Școala Gimnazială Covasna, sat Covasna, comuna Costuleni
 15. Școala Profesională Nicolae Bălăuță, sat Șcheia, comuna Șcheia
 16. Școala Ștefan Cel mare Dancu, sat Dancu, comuna Holboca
 17. Școala Profesională Focuri, sat Focuri, comuna Focuri
 18. Școala Profesională Coarnele Caprei, sat Coarnele Caprei, comuna Coarnele Caprei
 19. Școala Primară Coarnele Caprei, sat Coarnele Caprei, comuna Coarnele Caprei
 20. Școala Primară Arama, sat Arama, comuna Coarnele Caprei
 21. Școala Gimnazială ,,Petru Anghel” , comuna Probota

Despre Asociația Merci Charity


​Merci Charity Boutique este o organizație non-profit fondată în 2012 al cărei scop este sprijinirea cauzelor umanitare prin proiecte de sănătate și educație pentru copii cu probleme medicale și sociale. Asociația deține două cabinete stomatologice mobile și a contribuit la crearea legislației pentru înființarea, organizarea și autorizarea cabinetelor medicale mobile din România. În 2019, asociația a fost distinsă cu premiul pentru inovație în sănătate “The Anthony Vavasis Innovation Award in Mobile Healthcare”, USA.
Contact: Daniela Staicu | daniela@mercicharity.ro | www.zanamerciluta.ro

Despre Kaufland România


Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 151 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro. Kaufland angajează persoane cu dizabilități la nivel național. Cei interesați pot aplica online, pe cariere.kaufland.ro – unde este disponibilă lista posturilor vacante, prin e-mail la cariere@kaufland.ro sau la numărul de telefon 021.9132
Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați: presa@kaufland.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published.