Asociația Merci Charity Boutique și Fundația United Way România au sprijinit cu tratament stomatologic 259 de copii refugiați din Ucraina în ultimele 4 luni

În perioada 15 mai – 15 august 2023, 29 de medici și studenți la stomatologie din București și din Iași au petrecut 473 de de voluntariat în cele două cabinete stomatologice mobile ale asociației de la București și Iași acordând tratament stomatologic copiilor ucraineni refugiați la București și la Iași.

Limba ucraineană nu a fost o barieră pentru echipa proiectului deoarece s-a alăturat în acțiunile cabinetului mobil și un medic stomatolog din Ucraina, care chiar dacă nu a putut să profeseze în România, timp de 312 ore a tradus din limba ucraineană în limba engleză pentru medicii și studenții români, asigurând astfel o colaborare eficientă între aceștia și copii.

”Procedurile medicale puse la dispoziție în cabinetele mobile sunt o necesitate pentru o bună dezvoltare a sănătății orale la
copii. Acestea nu doar că previn pierderea prematură a dinților, care afectează atât estetic, cât șisistemul digestiv al copiilor, dar oferă și suport într-o perioadă dificilă din viețile acestora. Diferența dintre limba nativă a copiilor ucrainieni refugiați și medicii voluntari români nu este o barieră. Profesionalismul voluntarilor, culoriile vii din cabinetul mobil și curiozitatea copiilor pentru o limbă străină, întrețin o atmosferă plăcută pentru aceștia care contribuie la tratamenente stomatologice de succes.”, a declarat Vladyslava Terechovich, translator în proiect și medic stomatolog în Ucraina, înainte de război.


Medicii stomatologi au reușit să realizeze 1565 de intervenții stomatologice la 259 de copii ucraineni refugiați la Iași și la București. “Cu toate că am participat de câteva ori la acțiunile de tratament stomatologic pentru refugiații din Ucraina, de fiecare dată sunt plăcut surprinsă de felul în care copiii ne acceptă pe noi, medicii, și de deschiderea lor față de efectuarea tratamentelor stomatologice, ținând cont că au o barieră destul de mare dată de limba străină și de necunoscut. Zâmbetul de pe chipul lor și îmbrățișările sunt de neprețuit. Participarea ca medic voluntar la aceste acțiuni este o experiență extraordinară, nu doar din punct de vedere clinic și terapeutic dar și datorită oportunității de a interacționa și afla povești impresionante de viață.”, a declarat Alexandra Timaru, rezident în anul 2 la endodonție în București, voluntar la acțiuni.


Partener principal: Fundația United Way România.
Parteneri logistici: Romexpo București, Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului
Bucureşti, Crucea Roșie Română, Filiala Iași.

***

Merci Charity Boutique este o organizație non-profit fondată în 2012 al cărei scop este sprijinirea cauzelor umanitare prin proiecte de sănătate și educație pentru copii cu probleme medicale și sociale. Asociația a înființat primul cabinet stomatologic mobil din România și a creat legislația pentru înființarea, organizarea și autorizarea cabinetelor medicale mobile din România.

Contact Asociația Merci Charity: Daniela Staicu – VicePreședinte,
daniela@mercicharity.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published.