Asociația Merci Charity Boutique și Fundația United Way România au sprijinit 605 persoane refugiate din Ucraina cu servicii de asistență stomatologică gratuită

În perioada 1 iulie 2022 – 31 martie 2023, 69 de medici și studenți la stomatologie din București voluntari au petrecut 2.063 ore în cabinetul stomatologic mobil al asociației acordând prevenție și tratament stomatologic adulților și copiilor ucraineni refugiați la București.


“Experiența voluntariatului alături de copilași din Ucraina m-a învățat că indiferent de naționalitatea pe care o avem, ceea ce ne aproprie este mai mult decât limba pe care o vorbim. Ajutorul pe care îl oferim prin Zâna Merciluță poate fi mic pentru noi, însă atunci când văd bucuria din ochii copiilor și a părinților, îmi dau seama că pentru ei are altă însemnătate. Zâna Merciluță mi-a arătat ce înseamnă echipa deoarece toți avem același scop și m-a ajutat să cunosc oameni frumoși, pacienți, colegi și împreună să fim acolo pentru oamenii care acum au mare nevoie de noi.”, a declarat Angela Neamțu, medic rezident si medic voluntar.


Cele 2577 de intervenții stomatologice au ajutat familiile ucrainene să economiseacă 469.000 lei (aprox. 95.071 lei), bani de care nu dispuneau în acest moment dificil pentru ei.


“Cabinetul mobil este pentru mine locul ideal de a îmbina două componente: pe de o parte, am oportunitatea de a vedea cazuri clinice de pedodonție și abordarea acestora de către medici cu experientă; pe de alta parte, apare posibilitatea de a investi timpul meu in ceva ceea ce contează cu adevărat- in voluntariat si ajutarea unor copii ce au nevoie de tratament
stomatologic.”, Maria Boboc – studentă la medicină dentară, voluntar.


Limba ucraineană nu a fost o barieră pentru echipa proiectului pentru că proiectului s-a alăturat și un medic stomatolog din Ucraina, care neputând să profeseze în România, a făcut 312 ore de voluntariat asigurând traducerea din limba ucraineană în limba engleză pentru medicii și studenții români, asigurând o colaborare frumoasă între medici.


“Cu toate că am participat de câteva ori la acțiunile de tratament stomatologic pentru refugiații din Ucraina, de fiecare dată sunt plăcut surprinsă de felul în care copiii ne acceptă pe noi, medicii, și de deschiderea lor față de efectuarea tratamentelor stomatologice, ținând cont că au o barieră destul de mare dată de limba străină și de necunoscut. Zâmbetul de pe chipul lor și îmbrățișările sunt de neprețuit. Participarea ca medic voluntar la aceste acțiuni este o experiență extraordinară, nu doar din punct de vedere clinic și terapeutic dar și datorită oportunității de a interacționa și afla povești impresionante de viață.”, a declarat Alexandra Timaru, rezident în anul 2 la endodonție, voluntar la acțiuni.


Partener principal: Fundația United Way România
Parteneri logistici: Romexpo și Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti

Contact
Asociația Merci Charity
Daniela Staicu, daniela@mercicharity.ro


​Merci Charity Boutique este o organizație non-profit fondată în 2012 al cărei scop este sprijinirea cauzelor umanitare prin proiecte de sănătate și educație pentru copii cu probleme medicale și sociale. Asociația a înființat primul cabinet stomatologic mobil din România și a creat legislația pentru înființarea, organizarea și autorizarea cabinetelor medicale mobile din România.

Leave a Comment

Your email address will not be published.