Asociația Merci Charity Boutique și ALTRNTV Shop vin în ajutorul refugiaților din Ucraina

La împlinirea unui an de la război, refugiații continuă să plece din Ucraina către alte țări. Întreprinderile sociale joacă un rol important în a ajuta oamenii să se stabilească în noile case.

În Polonia și România, de exemplu, întreprinderile sociale susținute de firma de investiții de impact – NESsT ajută la furnizarea de locuri de muncă pentru refugiații ucraineni.

Vladyslava Terekhovych, în vârstă de 25 de ani, se numără printre cei care beneficiază de Inițiativa NESsT pentru angajarea refugiaților, care investește în întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) bazate pe impact, care aduc refugiați în economia locală.

La aproximativ o lună de la sosirea în România, Vlada, medic stomatolog care tocmai și-a lansat cariera când a izbucnit războiul, a observat la o stație de ajutor umanitar o reclamă pentru o clinică stomatologică mobilă care ajută copiii refugiați ucraineni.

Asociația Merci Charity Boutique oferă tratament stomatologic copiilor din zonele rurale din România deja de opt ani, având accent pe zonele greu accesibile și comunitățile marginalizate. Este singura clinică stomatologică mobilă din România, care deservește aproximativ 600 de copii pe an, iar anul trecut și-a extins serviciile pentru copiii refugiați ucraineni, deoarece a devenit rapid evident că îngrijirea stomatologică este cel mai solicitat serviciu medical în rândul refugiaților.

Astăzi, Vlada are două locuri de muncă în întreprindere, coordonând clinica stomatologică mobilă, cât și ca asistent de vânzări în Atelier Merci care face parte din portofoliul NESsT și produce îmbrăcăminte din materiale durabile, vegane și organice pentru a sprijini activitatea brațului caritabil.

Magazinul ALTRNTV, co-fondat de Staicu Daniela și președintele Asociației Merci Charity, Alina Tiplea — vinde nu numai produse proprii, ci și îmbrăcăminte, pantofi și curele lucrate manual, create de micii artizani români din comunități defavorizate.

Articolul integral pe: https://www.triplepundit.com/story/2023/social-enterprises-ukrainian-refugees-employment/769091

Leave a Comment

Your email address will not be published.