ASOCIAȚIA MERCI CHARITY BOUTIQUE DERULEAZĂ UN PROGRAM GRATUIT DE PROFILAXIE DENTARĂ ȘI TRATAMENT NON-INVAZIV PENTRU COPII FĂRĂ ACCES LA SERVICII DE MEDICINĂ DENTARĂ, DIN COMUNE DIN TULCEA ȘI DIN BUCUREȘTI

București, 26 iulie 2019 – În perioada 1 iulie 2019 – 29 februarie 2020, primul cabinet stomatologic mobil din România, al asociației Merci Charity va ajunge la aproape 1.000 de copii din comunități rurale defavorizate din județul Tulcea și copii cazuri sociale din București pentru a asigura în mod gratuit prevenție și tratament stomatologic.

În România, 3 din 4 copii cu vârste între 5 şi 13 ani au carii la dinţii temporari și 4 din 10 copii de până în 13 ani au carii la dinţii definitivi, situaţie care arată o lipsă a igienei orale1. Peste 80% din copiii de la sate nu au fost niciodată la medicul stomatolog2. România este pe locul 9 în Europa la numărul de cazuri noi de cancere ale buzelor și cavității bucale3. În Tulcea, nu există niciun cabinet de medicină dentară în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Tulcea în peste 74% dintre comune.

În ultimul an, în România, prevenția este un subiect abordat des în discursul public și este subliniată importanța ei, însă foarte rar sunt oferite exemple de acțiuni concrete de prevenție, cel puțin în ceea ce privește sănătatea orală. Prevenția pentru sănătate orală înseamnă acțiuni concrete de prevenire a apariției cariei dentare prin controale regulate la medicul stomatolog,  fluorizări dentare și sigilări ale dinților sănătoși și periaj dentar efectuat corect, de cel puțin două ori pe zi. Însă, nu orice copil din România are acces la aceste servicii în condițiile în care în mediul rural funcționează doar 13% din totalul cabinetelor de medicină dentară, iar numărul medicilor dentiști de la sate este de 7 ori mai mic comparat cu mediul urban4.

Scopul proiectului “Educație orală, prevenție și nutriție pentru sănătatea orală a copiilor din grupuri vulnerabile prin cabinetul stomatologic mobil Zâna Merciluță” este îmbunătățirea stării sănătății orale a 960 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani din comunități marginalizate din județul Tulcea și din București prin intervenții de profilaxie orală derulate în cabinetul stomatologic mobil (consult, periaj dentar profesional, sigilări dentare, tratament non-invaziv) și derularea în 16 școli a unui curs de igienă orală și nutriție corectă, cu demonstrație și exersare a periajului dentar cu  sprijinul medicilor dentiști voluntari. Copiii vor primi gratuit pastă de dinți, periuță și cartea pentru copii “Ghid de nutriție povestit”5.

Proiect derulat de asociația Merci Charity Boutique și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

 

Merci Charity este o organizație nonprofit înființată în 2012, al cărei scop este să acorde sprijin cauzelor umanitare, prin proiecte de sănătate mobilă şi educaţie, având în prim plan copiii cu probleme medicale și sociale. „Zâna Merciluță” este primul cabinet stomatologic mobil din România care oferă servicii gratuite pentru copii cazuri sociale și umanitare (www.zanamerciluta.ro).

 

Surse

1www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/studiu-patru-din-zece-copii-au-carii-la-dintii-definitivi-aproape-90-dintre-acestea-sunt-netratate-12300724

2 Date rezultate din informațiile colectate de asociația Merci Charity pe un eșantion de 500 de copii din mediul rural.

3 Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului.

4  Institutul Național de Statistică, Anuarul statistic pentru anul 2014.

5  Text: Alina Țiplea, dr. Florin Ioan Bălănică și ilustrație de Andrada Falcoi.

 

Materialul în format pdf disponibil pentru descărcare: Comunicat Zana Merciluta_In_Stare_de_Bine_26_iulie_2019_cu_diacritice_VF.

Leave a Comment

Your email address will not be published.