Asociația Merci Charity a fost distinsă cu premiul american „The Anthony Vavasis Innovation Award in Mobile Healthcare” pentru inovația introdusă în sănătate

Asociația noastră a fost distinsă săptămâna trecută cu premiul „The Anthony Vavasis Innovation Award in Mobile Healthcare” pentru munca depusă în România pentru crearea de cabinete stomatologice mobile și pilotarea acestora în zonele rurale și pentru campania de creare a cadrului legal pentru autorizarea în România a serviciilor medicale furnizate prin cabinete medicale mobile.

Premiul a fost decernat în cadrul celei de-a 15-a Conferințe dedicată cabinetelor și clinicilor medicale mobile organizată în Fort Woth, Texas, de către Mobile Healthcare Association (SUA).

Despre premiu
Mobile Healthcare Association (USA) a creat premiul pentru inovație Anthony Vavasis în 2014 în onoarea președintelui boardului asociației, Dr. Anthony Vavasis, director al Callen-Lorde Community Health Center din New York. Acesta a fost un pionier al medicinei mobile prin campanii de advocacy, implicare și pasiune.
Premiul este acordat anual și este ales de o comisie care selectează câștigătorul dintr-o listă de nominalizați. Câștigătorul trebuie să demonstreze dedicație pentru domeniul sănătății mobile, precum și inovația care a fost creată sau implementată în beneficiul sistemului medical.
Primul premiu a fost acordat în 2015 și acordat lui Jim Kitch, vicepreședinte ADI Mobile Health, Portland, Oregon.
2016 – Santosh Sundaresen, BDS, DDS, profesor asociat stomatologie clinică, Școala de stomatologie Herman Ostrow din USC, Los Angeles, California
2017 – Jennifer Bennet, director executiv, Family Van, Universitatea Harvard, Boston, Massachusetts
2018 – dr. Paula Watt, FNP-BC, director executiv, Joseph F. Sullivan Center, Universitatea Clemson, Clemson, Carolina de Sud.

Despre asociație
Cabinetul medical mobil este o inovație în livrarea de servicii de medicină, populară în Statele Unite ale Americii unde funcționează cel puțin 2000 de unități și clinici medicale mobile.
În România, asociația Merci Charity Boutique a introdus conceptul și practica de cabinet medical mobil în anul 2017 prin crearea primul cabinet stomatologic mobil. În 2018, asociația a derulat o campanie intensă pentru crearea legislației pentru înființarea, autorizarea și funcționarea cabinetelor medicale mobile în România prin OMS 606/07.05.2018. Eforturile au fost recunoscute de către societatea civilă prin acordarea luna trecută a premiului “Ordin pentru deplasare” pentru crearea cadrului legal pentru cabinete și unități medicale mobile la „Gala Participării Publice”.
Pe scurt, în 24 luni pe teren:
• peste 2200 de copii din peste 60 de sate din 13 județe: Argeș, Bacău, Brasov, București, Constanța, Dolj, Ialomița, Iași,Ilfov, Mureș, Prahova, Tulcea, Vaslui au fost consultați și au primit gratuit servicii de prevenție orală și tratament în cabinetul stomatologic mobil.
• Colectarea de date în timp real despre situația sănătății orale a beneficiarilor (diagnostic) și acces la servicii de medicină dentară în aplicația online pentru cabinete și unități medicale mobile ACUMM.
• 50 de sesiuni de educație orală derulată în școli de la sate pentru peste 1800 de copii.
• 660 de copii au participat la programul pilot de periaj dentar introdus în școli din sate din județul Dolj și școli din sectoarele 5 și 6 din București.
• publicarea cărții educaționale “Dințică în Regatul Zânei Merciluță”: https://bit.ly/2MI8E3r și distribuirea gratuită copiilor împreună cu pastă și periuțe oferite de OralB.
• 17.000 de kilometri parcurși în țară în comunități rurale.

Acțiunile asociației au fost recunoscute prin diverse distincții:
2019 Premiu pentru crearea cadrului legal pentru cabinete și unități medicale mobile „Gala Participării Publice”
2018 „International Women of Courage Award” Recipient Romania, US Department of State
2018 „Gala Societății Civile” – Premiul 1 „Cel mai bun proiect de voluntariat „Zâna Merciluță””
2018 „Gala Premiilor Copac” – Premiul 1 „Lider ONG”

Leave a Comment

Your email address will not be published.