Asociația Merci Charity a extins serviciile mobile de medicină preventivă pentru copii din mediul rural cu specializările oftalmologie și diabet și boli de nutriție

22 septembrie 2021: Cu sprijinul UniCredit Bank, asociația Merci Charity a achiziționat echipamente medicale pentru a extinde paleta de servicii medicale de prevenție oferite gratuite și în regim mobil copiilor din mediul rural.

Asociația deține două cabinete stomatologice mobile și derulează acțiuni de prevenție pentru sănătate orală la sate, cu echipe de medici dentiști specializați în pedodonție, înscriși în programul de voluntariat al asociației. În activitățile derulate pe teren, echipa asociației a observat că pe lângă accesul dificil al familiilor la servicii de asistență dentară pentru copii (numai 13% dintre cabinetele stomatologice funcționează în mediul rural), există dificultăți și în a ajunge cu copilul la control oftalmologic sau la o consultație de diabet și boli de nutriție.

“85% din procesul de învățare al unui copil este determinat de abilitatea lui de a vedea. Pentru părinți e important de știut că orice copil trebuie să aibă cel puțin un consult oftalmologic până la vârsta de 3 ani și jumătate. Astfel se face screeningul pentru ambliopie sau ochi leneș și rămâne suficient timp pentru a se face tratamentul necesar. Recuperarea vederii ochiului ambliop este posibilă numai până la vârsta de 6-7 ani. În cadrul consultației oftalmologice, am depistat copii care aveau nevoie de corecție optică.”, a declarat Mihai Bostan, medic rezident la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice, București, participant în acțiunile de screening oftalmologic din luna septembrie.

Cele două cabinete stomatologice mobile au fost echipate cu aparatură pentru screening oftalmologic și diabet și boli nutriție, extinzând astfel paleta de servicii medicale de profilaxie oferite în regim mobil. Echiparea a fost posibilă cu sprijinul financiar al UniCredit Bank și a fost utilizată în acțiuni de prevenție acordate în cele două cabinete mobile pentru 132 de copii din comunități rurale din județele Prahova, Galați, Cluj, Botoșani și Vaslui cu sprijinul a 55 de medici, rezidenți, asistente și alti voluntari.

Asociația derulează acțiuni medicale de prevenție deoarece și-a propus să reducă șansele unui copil de a deveni parte dintr-o statistică cu impact negativ. Copiii au nevoie de vizite regulate la stomatolog pentru a identifica probleme de sănătate devreme, când sunt de obicei mai ușor de tratat. Servicii medicale precum screening-uri, controale dentare și vaccinări sunt esențiale pentru a-i menține sănătoși. Dar, din mai multe motive, mulți oameni nu primesc îngrijirea preventivă de care au nevoie.

Barierele includ costul serviciilor medicale, lipsa unui furnizor de asistență medicală în proximitate,  lipsa de conștientizare cu privire la serviciile preventive recomandate.

În plus, programele de prevenție bine organizate reduc cheltuielile în sănătate. În cazul intervențiilor stomatologice, asociația a observat că prevenția costă de 4 ori mai puțin decât tratamentul stomatologic, concluzie la care au ajuns și alte studii internaționale1.

1. Fraihat, N., Madae’en, S., Bencze, Z., Herczeg, A., & Varga, O. (2019). Clinical Effectiveness and Cost-Effectiveness of Oral-Health Promotion in Dental Caries Prevention among Children: Systematic Review and Meta-Analysis. International journal of environmental research and public health16(15), 2668. https://doi.org/10.3390/ijerph16152668

***

Despre asociația Merci Charity

​Merci Charity Boutique este o organizație non-profit fondată în 2012 al cărei scop este sprijinirea cauzelor umanitare prin proiecte de sănătate și educație pentru copii cu probleme medicale și sociale. Asociația a înființat primul cabinet stomatologic mobil din România și a contribuit la crearea cadrului legislativ pentru înființarea, organizarea și autorizarea cabinetelor medicale mobile din România. Pentru programul de voluntariat pentru medici, asociația a primit ​în 2018 la „Gala Societății Civile” premiul 1 pentru cel mai bun proiect de voluntariat. Pentru inovația adusă în sănătate prin crearea de cabinete stomatologice mobile, asociația a fost distinsă cu premiul american „The Anthony Vavasis Innovation Award in Mobile Healthcare”.

www.zanamerciluta.ro

CONTACT

Asociația Merci Charity | Daniela Staicu |daniela@mercicharity.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published.