31 de copii, elevi în clasa întâi la școala generală numărul 5 din Săcele, județul Brașov au beneficiat de profilaxie orală și tratament în cabinetul stomatologic mobil pentru copii “Zâna Merciluță”

În luna septembrie, cabinetul stomatologic mobil „Zâna Merciluță” și o echipă de trei medici dentiști voluntari dn București au efectuat 181 de proceduri de prevenție orală și tratament non-invaziv pentru 31 de copii din Săcele, elevi ai școlii generale numărul 5 folosind infrastructura cabinetului stomatologic mobil al asociației Merci Charity, în cadrul proiectului Zâna Merciluță.

Din cei 52 de furnizori de servicii de medicină dentară în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Brașov1, niciunul nu funcționează în Săcele. Astfel copiii din Săcele nu pot beneficia de dreptul la asistență stomatologică gratuită, cel mai apropiat cabinet aflându-se în Brașov. Părinții prezenți la acțiune nu erau informați asupra dreptului copiilor la asistență stomatologică într-un cabinet stomatologic în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Brașov.

Numai unul din trei copii consultați au mai fost la medicul stomatolog. Din datele colectate în timpul acțiunii,  a rezultat un număr mediu de dinți afectați de cariile dentare de 5,75 dinți/copil, peste limita superioară a mediei europene situată între 0,5 și 3,5 dinți afectați de cariile dentare la vârsta de 12 ani conform Organizației Mondiale a Sănătății.

“Prima recomandare pe care o fac părinților este să le explice copiilor de ce sunt importanți dinții și cum pot să îi păstreze sănătoși printr-o rutină zilnică de a se spăla pe dinți de minim două ori pe zi, dimineață după micul dejun și seara înainte de culcare. De asemenea, de a avea o alimentație echilibrată și bogată în fructe și legume. Le recomand părinților să meargă la stomatolog pentru prevenție și depistarea timpurie a problemelor dentare.”, dr. Asma Battah, medic voluntar în proiect.

Echipa a efectuat consultații, periaje dentare și fluorizări pentru fiecare copil beneficiar, 58 de sigilări dentare și tratamentul a 61 de carii simple, reușind să trateze 34% dintre cariile diagonosticate și să salveze 129 de dinți (în medie 4 dinți/copil). Valoarea procedurilor efectuate se ridică la 18.721 ron (calcul efectuat folosind tabelul de prețuri al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate1 din pachetul de tratament dentar pentru fiecare copil). Copiii au beneficiat de o sesiune de educație pentru sănătate orală derulată în clasă, în care medicii dentiști voluntari le-au arătat copiilor cum se efectuează un periaj corect. Toți copii au primit gratuit pastă și periuță de dinți. Costul total al acțiunii, care include și pachetul de prevenție orală se ridică la 21.728 ron.

Echipa a colaborat cu școala generală numărul 5 din Săcele pentru organizarea acțiunii.

Toate intervențiile efectuate au fost înregistrate în “Aplicația cabinetelor și unităților medicale mobile” (ACUMM), aplicație digitală recent dezvoltată pentru gestionarea pacienților cabinetului stomatologic mobil, monitorizarea accesul la servicii de tratament stomatologic în zonele rurale, identificarea afecțiunilor dentare cel mai des întâlnite și valoarea intervenților acordate copiilor folosind infrastructura cabinetului stomatologic mobil. Intervențiile efectuate pentru acest grup de copii și crearea aplicației au fost posibile cu sprijinul Fundației Vodafone România în cadrul unui parteneriat inițiat în 2018.

 

Despre cabinetul stomatologic mobil “Zâna Merciluță” și asociația Merci Charity Boutique

Asociația Merci Charity este o organizație nonprofit înființată în 2012, al cărei scop este acordarea de sprijin cauzelor umanitare, prin proiecte de sănătate mobilă şi educaţie, având în prim plan copiii cu probleme medicale și sociale. Asociația deține două cabinete stomatologice mobile și pe termen lung are ca obiectiv crearea unei rețele de cabinete stomatologice mobile și promovarea soluțiilor de medicină mobilă.

Programul de medicină orală „Zâna Merciluță” a fost lansat în 2014 și a beneficiat de susținerea Fundația Vodafone România prin programele „Voluntar de profesie” și „Fondul pentru fapte bune”. Investiția totală a Fundației Vodafone România în acest proiect se ridică până acum la aproape 340.000 de lei.

Recent asociația a fost distinsă cu premiul pentru inovație în medicina mobilă “Anthony Vavasis Innovation Award” acordat de Mobile Healthcare Association, USA.

Website: www.zanamerciluta.ro

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998.   În cei 20 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 28 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.

 

Surse

1 http://www.cnas.ro/casbv/page/lista-furnizori-in-contract-8.html

Leave a Comment

Your email address will not be published.