232 DE COPII DIN COMUNELE TULCENE C.A. ROSETTI, MURIGHIOL ȘI TOPOLOG AU PRIMIT GRATUIT PROFILAXIE DENTARĂ ȘI TRATAMENT NON-INVAZIV PRIN CABINETUL STOMATOLOGIC MOBIL AL ASOCIAȚIEI MERCI CHARITY BOUTIQUE

În perioada iulie – septembrie, 232 de copii cu vârste între 4 și 14 ani din județul Tulcea au beneficiat de intervenții stomatologice pentru prevenirea cariilor dentare, tratament non-invaziv în cabinetul stomatologic mobil și educație pentru sănătate orală prin proiectul “Educație orală, prevenție și nutriție pentru sănătatea orală a copiilor din grupuri vulnerabile prin cabinetul stomatologic mobil Zâna Merciluță” finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

În județul Tulcea, numai 14 cabinete de medicină dentară din mediul rural au contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Tulcea deși în județul Tulcea există 46 de comune și 133 de sate, și numai în aceste cabinete copiii pot beneficia de dreptul la asistență dentară gratuită.

 

                               Sursa: Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Tulcea. Prelucrare a datelor de către Merci Charity Boutique

Asociația Merci Charity Boutique, prin cabinetul stomatologic mobil pe care îl deține, a venit în sprijinul copiilor din comunele C.A. Rosetti, Murighiol și Topolog prin proiectul “Educație orală, prevenție și nutriție pentru sănătatea orală a copiilor din grupuri vulnerabile prin cabinetul stomatologic mobil Zâna Merciluță”. Astfel, 232 de copii din satele C.A. Rosetti, Letea, Periprava, Murighiol, Sarinasuf, Dunavățu de Jos, Plopu și Topolog, Sâmbăta Nouă, Cerbu, Făgărașu Nou, Calfa au beneficiat de 1.256 de intervenții de profilaxie și tratament stomatologic în cabinetul stomatologic mobil al asociației efectuate de o echipă de 8 medici dentiști voluntari. De asemenea, în cadrul unei sesiuni de igienă și nutriție pentru sănătate orală, copiii au aflat cum se face corect periajul dentar și ce înseamnă o alimentație sănătoasă, prin informarea copiilor și a părinților asupra efectelor negative ale consumului de zahăr. Copiii au primit gratuit și pastă de dinți și periuță și ghidul de nutriție “Povestea lui Mofturos”.

Din datele colectate de la beneficiari, a rezultat un număr mediu de dinți afectați de cariile dentare de 5,42 dinți/copil, peste limita superioară a mediei europene situată între 0,5 și 3,5 dinți afectați de cariile dentare la vârsta de 12 ani conform Organizației Mondiale a Sănătății. Echipa a efectuat 1.256 de proceduri dentare: a tratat 420 de carii și a efectuat 476 de sigilări dentare cu o medie de 2 sigilări/copil ceea ce înseamnă că 4 dinți au fost salvați la fiecare copil. Numai unul din trei copii a mai fost la medicul stomatolog până acum. Valoarea totală a intervenției în aceste comunități include valoarea intervențiile orale și pachetul de igienă dentară (pastă, periuță, suport și ghid de nutriție) este 277.821 ron.  Echipa a informat părinții despre dreptul fiecărui copil la asistență stomatologică gratuită într-un cabinet în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Tulcea și a furnizat lista acestor cabinete disponibilă pe: http://www.cnas.ro/castl/

Pentru aceste acțiuni, asociația a colaborat cu instituțiile de învățământ din comunele C.A. Rosetti, Murighiol și Topolog care au contribuit la promovarea acțiunilor printre familiile din comună.

 Proiect derulat de asociația Merci Charity Boutique și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

*****

Despre Merci Charity Boutique

MCB este o organizație nonprofit înființată în 2012 al cărei scop este să acorde sprijin copiilor cauzelor sociale și umanitare, prin proiecte de sănătate mobilă şi educaţie. „Zâna Merciluță” este primul cabinet stomatologic mobil care oferă servicii gratuite pentru copii cazuri umanitare (www.zanamerciluta.ro).

 

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

 

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

 

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.