Republica.ro: 1.200 de copii din comunități rurale sărace, beneficiari ai consultațiilor gratuite oferite prin „Zâna Merciluţă”, primul cabinet stomatologic mobil

1.200 de copii din comunități rurale sărace aflate în 6 județe, dar și din București, vor beneficia în total de consultații gratuite prin proiectul „Zâna Merciluță”, prima unitate stomatologică mobilă de acest fel din România. Lansat în 2017, cabinetul mobil, care asigură consultații și intervenții de igienă dentară (periaj și fluorizări) pentru copii, cazuri sociale și medicale își va continua traseul prin țară și în 2018, având programate în perioada 26 martie – 27 mai vizite de profilaxie în județele Brașov, Dâmbovița, Bacău și Vaslui, precum și în București. Proiectul „Zâna Merciluţă”, inițiat de Merci Charity Boutique, a fost finanţat de Fundaţia Vodafone Romȃnia cu peste 170.000 de lei, buget care a acoperit achiziția și dotarea unității mobile care se deplasează prin țară.

 

În 2017, în cabinetul stomatologic mobil deservit de echipe de medici stomatologi voluntari, au fost consultați peste 600 de copii, cazuri sociale din 11 sate defavorizate din județele Iași (Lungani, Sinești, Voinești, Dagata, Fântanele, Tutora, Mironeasa, Liteni) și Mureș (Gogan, Daia, Cund), precum și din București, din cartierul Ferentari și de la Institutul Oncologic București.

Până la finalul lunii mai 2018, în a doua etapă a proiectului, alţi 600 de copii vor beneficia de servicii de prevenție dentară. Potrivit calendarului pentru acest an, cabinetul mobil va ajunge în luna martie la Complexul de servicii sociale Măgura din Codlea, Brașov. În aprilie, se estimează că vor avea loc vizite la 2 centre de plasament din București, iar în mai, vizite în 4 sate din comuna Motoșeni, județul Bacău, și din comuna Puiești, județul Vaslui, cabinetul mobil urmând să fie prezent și la Târgoviște (județul Dâmbovița), în spațiul unde vor fi organizate jocurile Special Olympics. În perioada 26 martie – 27 mai, vor fi de asemenea organizate vizite periodice la Institutul Oncologic București.

 

„Datele colectate pe teren, prin chestionarele despre igiena orală și accesul la serviciile de tratament stomatologic pe care le-au completat 380 de părinți, arată lipsuri grave care afectează sănătatea orală a copiilor. De aceea, am ales sa ne implicăm și să sprijinim proiectul „Zâna Merciluţă”. Pe lângă serviciile de profilaxie dentară pentru copiii care locuiesc în zone unde nu există cabinete stomatologice, proiectul are o componentă educațională, care îi ajută pe membrii comunităților să conștientizeze importanța igienei orale”, a declarat Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.

 

“Din experiența noastră pe teren, am constat că există comunități întregi care nu au acces la servicii de sănătate, așadar nevoia de asistență medicală dentară poate fi acoperită prin multiplicarea acestui proiect. O rețea de cabinete stomatologice mobile regionale ar satisface această nevoie într-un timp mult mai scurt și pe termen lung ar permite implementarea unor acțiuni periodice de profilaxie orală și monitorizare a sănătății orale”, a declarat Alina Țiplea, Președintele Asociației Merci Charity Boutique.

 

 

Articol integral pe https://republica.ro/1-200-de-copii-din-comunitati-rurale-sarace-beneficiari-ai-consultatiilor-gratuite-oferite-prin-zzana

Leave a Comment

Your email address will not be published.