“Zâna Merciluţă” este un cabinet stomatologic mobil, un van echipat cu instrumente stomatologice, care face vizite în zone rurale defavorizate pentru a face profilaxie dentară și tratament copiilor care nu au acces la un astfel de serviciu dar și în secții de Onco-pediatrie, copiilor pentru care acest tratament este vital.

După o lungă campanie de advocacy, am reușit să creăm cadrul legal care să permită funcționarea cabinetelor medicale mobile, în România.

Cabinetul stomatologic mobil vine în întâmpinarea copiilor pentru care accesul la servicii medicale este limit sau inexistent.

Cadrul general:

  • Problemele socio-economice complexe și lipsa infrastructurii împiedică accesul real al unor grupuri populaționale la serviciile de sănătate, chiar dacă, de drept, aceste grupuri fac parte din categoria persoanelor asigurate. De aceea, sunt necesare forme alternative de servicii comunitare, care să răspundă acestor nevoi.
  • În România peste 75% dintre copii cu vârste între 6 și 11 ani au carii pe dinții temporari.
  • În câteva județe din România nu mai există niciun cabinet stomatologic de stat.
  • Nu există medici școlari la sate. 
  • Bacteriile din spatele bolii gingiilor au fost legate de creșterea riscului de cancer. Parodontita este boala asociată mortalității înregistrate pe fondul cancerului, în special în cazurile de cancer pancreatic.
PREVENTIE
A. Examen – modul prin care medicul poate vedea dacă există o problemă și care este aceasta
B. Aplicare de Fluor – scopul fluorului este de a întări smalțul și de a preveni cariile
C. Plombarea fisurilor
D. Periaj profesional - Această etapă este realizată cu ajutorul unui aparat numit Air-Flow ce curăță dinții și spațiile interdentare într-un mod eficient și comfortabil, datorită unui jet fin de apă ce conține o pudră specială, asemănătoare bicarbonatului de sodiu. Astfel, se încetinește procesul de aderare a plăcii bacteriene la suprafața dinților.
E. Educație orală – tehnica periajului corect, timpul pe care îl alocăm periajului și alte informații utile pe care trebuie să le știe copilul pentru a avea dinți sănătoși
TRATAMENTUL DENTAR
A. Anestezia locală - metoda cea mai simplă, sigură, eficientă și fără durere.
B. Plombe – după îndepărtarea cariei, în dinte rămâne o cavitate ce trebuie obturată.
C. Tratament de canal – necesar pentru a impiedica pierderea dintilor din cauza cariilor. Dinții temporari au aceleași funcțiuni pe care le au dinții definitivi pentru adulți.
D. Extracții – salvarea dintelui este întotdeauna cea mai bună soluție, dar în cazuri mai severe, este posibil să fie necesară extracția dintelui.
E. Trimitere către un cabinet stomatologic partener, situat în apropiere, pentru continuarea tratamentului sau pentru probleme mai complexe
Fundaţia Vodafone România
În noiembrie 2016, Fundaţia Vodafone România a decis să investească pentru a doua oară în proiectul Zâna Merciluță, acordând finanţare proiectului prin “Fondul pentru Fapte Bune”, putând crea astfel primul van echipat cu instrumente stomatologice necesare pentru prevenția și tratarea copiilor cazuri sociale și medicale . Beneficiarii sunt copii internați la Institutul Oncologic București și copii cazuri sociale din zonele rurale sărace din România.

Copiii internați la Institutul Oncologic București suferă de diferite forme de cancer. În funcție de diagnostic și de stadiul afecțiunii, ei urmează protocoale de tratament mai agresive sau mai blânde. Este nevoie atât de prevenție cât și de tratament stomatologic corespunzător astfel încât să nu apară complicații la diagnosticul existent.

În zonele rurale, lipsa unui cabinet stomatologic, lipsa unui mijloc de transport pâna la cel mai apropiat cabinet sau lipsa mijloacelor financiare, face ca mii de copii să aibe probleme grave cu dințiișorii.

Doneaza

Zâna Merciluță are nevoie de ajtorul tău pentru a trata cât mai mulți copii.